Orzotto met raapsteeltjes

Laten we wel wezen, een recept is slechts een handzame instructie op papier. De smaak van het uiteindelijke gerecht hangt af van de handigheid van de kok, maar vooral ook van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Dat geldt in hoge mate voor specerijen. Jazeker, je kunt al voor een habbekrats een zakje paprikapoeder kopen, maar als je nou érgens het verschil mee kunt maken, dan is het met een potje – of nog beter blikje – kwaliteitsspul. Laatst kreeg ik een pakketje opgestuurd met specerijen van de online webshop The Good Spice en ik viel van mijn stoel. De kardemompeulen, de venkelzaadjes, de zwartepeperkorrels, jongens, wát een smaakexplosie. Het nog jonge bedrijf wordt gerund door drie vrouwen, waarvan oprichtster Iona Mulder de hele wereld afreist op zoek naar boeren die op een verantwoorde, duurzame manier willen telen. Ze kent al haar leveranciers persoonlijk en kan over iedereen mooie verhalen vertellen. Weet ik, omdat ik laatst naast haar zat tijdens een specerijendiner.

Toen vertelde ze me dat het enorme smaakverschil ook komt omdat specerijen uit de supermarkt vaak al twee jaar onderweg zijn voordat ze in de schappen belanden. Niet zo gek dat je dan nog maar een fractie van de smaak proeft. Eigenlijk best raar dat fairtrade koffie en slaafvrije chocola intussen algemeen ingeburgerd zijn in Nederland, maar dat niemand zich afvraagt hoe het zit met de herkomst van specerijen. Dat is gewoon een soort ondefinieerbaar goedkoop bulkgoed van ergens ver weg. Iona wil eerlijke handel drijven door de boeren een goede prijs te betalen, zodat die zonder chemicaliën en pesticiden de beste kwaliteit specerijen kunnen verbouwen in harmonie met de natuur. En ja, dat verschil proef je dus wel degelijk. Tijdens het diner kreeg ik een bordje orzotto (risotto van orzo) voorgeschoteld met spinazie en citroen. Maar vooral: op het laatst wat nootmuskaat vers eroverheen geraspt van een geurig bolletje uit Sri Lanka. Dat ging ik thuis meteen namaken. Maar dan met raapsteeltjes uit eigen tuin, plus ook wat venkelzaadjes, mijn lievelingssmaakmaker. Zo simpel kan lekker eten zijn.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 18 juli 2025 door Koken met Karin