Boter. Ik hóú ervan. Geen borrelplank is compleet zonder een goede (het liefst huisgemaakte) kruidenboter. Maar weet je wat nóg lekkerder is.. Opgeklopte boter… Romig, luchtig en gewoon verslavend lekker. Net als met kruidenboter kun je er alle kanten mee op qua smaak, maar deze combi is toch wel echt een héle grote winnaar: opgeklopte boter met gochujang en sinaasappel. Romig, pittig, met die diepe umami smaak én een klein zoetje van de citrus. Precies in balans. Umami trouwens? Dat is één van de vijf basissmaken, naast zoet, zuur, zout en bitter. Het is een hartige, diepe smaak die alles samenbrengt en andere smaken versterkt. Je proeft het in dingen als sojasaus, Parmezaanse kaas, tomaten (vooral geconcentreerd zoals in puree), paddenstoelen en gefermenteerde smaakbommen zoals miso en… gochujang!
Gochujang is na crispy chili olie een van mijn meest gebruikte smaakmakers in mijn keuken. Het is een Koreaanse gefermenteerde chilipasta en een belangrijk ingrediënt in de Koreaanse keuken. De pasta staat bekend om haar pikante, zoete en umami-rijke smaak. En voor iedereen die nu denkt “wáár vind ik dit nu weer”: goed nieuws! Je koopt gochujang gewoon bij de meeste supermarkten in het Aziatische schap. Zo niet, dan altijd bij de Aziatische toko.
Gochujang heeft een diepe smaak die zowel pittig, zoet als hartig is. Het is niet súperpittig, maar geeft wel een lekker pikantje aan gerechten. Het is zo’n product waarvan je maar een likje hoeft toe te voegen aan een gerecht en dan ineens bam, hallo smaak. Ik gebruik het in soepen, pastasauzen, marinades, ik smeer het op toast met geitenkaas of ik maak er een saladedressing of lekkere dipsaus van. En in dit geval een heerlijke opgeklopte boter. Kortom, een mega goede toevoeging aan je kruidenlade.
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 13 juni 2025 door beaufood