Alles is anders dit jaar, met dank aan corona, maar één ding is onveranderd: op vrijdag 4 december vieren we weer Nationale Antipakjesavond! Kenners weten dan genoeg, voor de rest leg ik het graag nog een keertje uit. Er is namelijk een heikel punt waar de hele pietenkwestie bij verbleekt. In ons land is het namelijk maar al te vaak pakjesavond. Niet alleen op 5 december, want met de pakjes van Sinterklaas is natuurlijk niks mis, integendeel (duh!). Nee, het gaat nu over de pakjes (en zakjes) waar in veel huishoudens avond aan avond naar gegrepen wordt als er gekookt moet worden. Overbodige poedermixen vol zout, suiker, zetmeel en smaakversterkers die door onvermoeibare pakjesmarketeers jaar in jaar uit gepromoot worden als ‘makkelijk koken voor de druk-druk-drukke mens’. Onzin natuurlijk, zoals ik intussen al tien jaar (!) probeer te laten zien met mijn antipakjeskookboeken.
Maar gelukkig is er elk jaar weer Nationale Antipakjesavond. Op 4 december, dus de dag vóór Sinterklaas met zijn cadeaupakjes, vieren we collectief dat we met z’n allen ook heus heel goed kunnen koken zonder pakjes. Of zakjes. Waar vieren we dat? Gewoon thuis in onze eigen keuken, met onze eigen dierbaren. Nee, er is geen festival aan verbonden, er worden geen stadions afgehuurd, er trekken geen speciale touringcars het land door. En dat heeft dit keer zowaar helemaal niks te maken met het virus, want Antipakjesavond vier je traditioneel altijd gewoon lekker thuis. Daar is het sowieso het fijnst, nietwaar?
En waarmee vieren we dat? Met iets lekkers natuurlijk. Wat o wat gaan we maken? Dat bepaal je helemaal zelf, maar ik wil je graag een handje helpen. Deze hele week daarom elke dag een feestelijk en hopelijk inspirerend antipakjesrecept. Natuurlijk zou je dat kunnen bewaren tot 4 december, maar je mag het gewoon ook vanavond al maken en opeten.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 01 december 2020 door KokenmetKarin