Oosterse makrelen

We zijn aan het einde beland van mijn verrukkelijke visvierweekse. De eerstvolgende aflevering doe ik iets vegetarisch met groente, beloofd, maar vandaag nog één keertje vis. Na drie educatieve afleveringen vol vis-voor-beginners-die-iedereen-lust wordt het tijd voor het echte werk: hele vis. Jazeker, met kop en staart. En nu niet gaan piepen dat zulks eng is, kom op zeg, stelletje watjes. De behulpzame visboer zal wellicht aanbieden om de koppen eraf te hakken, maar doe dat nou eens niet. Al was het maar omdat onthoofde vissen er een stuk minder elegant uitzien dan volledige. Schoonmaken (lees: ingewanden verwijderen) mag de visboer wél doen, graag zelfs.

Vanwege onze nationale helevissenangst zie je bij de doorsnee viswinkel vooral filets in de vitrine, en in de supermarkt al helemaal, maar het nadeel is dat je bij een fileetje nooit kunt zien hoe vers of het beest is. Vandaar dat elke zichzelf respecterende chefkok liever zelf z’n zeespul in mootjes snijdt. Maar het belangrijkste argument, zoals elke ware liefhebber zal beamen, is dat vis aan de graat veel meer smaak heeft. Of het nu gaat om een simpel gebakken scholletje of om een deftige tarbot: goed gebakken vis is een groot genot.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 18 maart 2021 door KokenmetKarin