Onigiri

Zittend op een bankje zat ik te hannesen met de plastic verpakking van mijn favoriete lunchsnack toen een Japans meisje lachend ingreep. Dat deed ik helemaal verkeerd. Al op dag één van mijn maand door Japan begon mijn onigiri-verslaving. Onigiri zijn driehoekige rijstballen omhuld door knapperig zeewier en met een wisselende vulling. Denk sushi, maar dan veel groter en eenvoudiger. De oerversie is met umeboshi, de razendpopulaire vaalrode ingemaakte pruimen, maar alle soorten vis kom je ook tegen. De tekst op de verpakking is steevast uitsluitend in het Japans, dus doorgaans heb je geen idee wat je koopt. Maakt niet uit, ze zijn altijd lekker.

Alleen die verpakking, daar gaat het nu even om. Om te voorkomen dat het zeewier zacht wordt van de rijst, zit die apart ook weer in een laagje plastic. Het Japanse meisje me liet zien dat er bovenaan één cruciaal lipje zit. Als je daaraan trekt, ontvouwt het geheel zich als een waterlelie, en kun je, hoppekee, de krokante nori om de plakkerige rijst vouwen en keurig een hap nemen. Wat een wonder van ontwerpvernunft! Food design in optima forma.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 15 maart 2021 door KokenmetKarin