Onderzoek: maakt de verdeling en timing van eiwitten uit voor je spieren?

Is één grote eiwitrijke maaltijd per dag voldoende? Hoe belangrijk is de verdeling van je eiwitten? Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen zochten dit uit met een interessante onderzoeksopzet [1].

Kort de theorie

Voor spierherstel is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet. Het lichaam zet deze eiwitten om in aminozuren. Deze aminozuren worden gebruikt voor je spiereiwitsynthese. Dit is een lichaamsproces van het opbouwen van nieuwe spiereiwitten zodat je spieren weer krachtig kunnen samentrekken. Naast de opbouw is er ook afbraak van eiwitten. Dit gebeurt zowel tijdens het sporten als gewoon bij dagelijkse activiteiten of als je weinig eet. De balans tussen de synthese en afbraak noemen we de spiereiwitsynthesebalans. Een negatieve balans kan optreden als je een (lange tijd) weinig tot geen eiwitten eet. Denk bijvoorbeeld (niet te lang) aan mensen in hongersnood of in het ziekenhuis met een gebroken been. Daarbij neemt de hoeveelheid spiermassa af.

Dit laatste punt over de afbraak van spiermassa is interessant. Hoe snel gebeurt dit? Heb je hier al last van als je een intermittent fasting dieet volgt met een eetpauze van 16 uur? Of gaat dat niet binnen een dag(deel). De vooralsnog bekende studies over intermitttent fasting laten zien dat er geen significant verschil is in vetvrije massa ten opzichte van een regulier voedingspatroon [2]. Echter, zijn deze studies niet specifiek ontworpen om heel mechanisch naar spierherstel te kijken en zijn de meetinstrumenten voor lichaamssamenstelling vaak niet optimaal. Om die reden kwamen de onderzoekers van deze nieuwe studie met een meting op spiercelniveau [1]. Wat gebeurt er als je gelijkmatig je eiwitten verdeelt of relatief meer bij je avondmaal?

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 16 mei 2023 door fitnl