OERhollands, hoe leuk is dat? Daar kan ik nog zó veel lekkere gerechten voor bedenken.
Als vanzelfsprekend ben ik meteen de keuken in gedoken om aan de lijst met recepten te beginnen. Deze gehaktballen stonden als eerste op het menu; een flinke gehaktbal met stamppot én jus is natuurlijk zo Hollands als je het maar maken kunt. Als basis voor de stamppot heb ik voor koolraap gekozen (een, jawel, Hollandse groente), maar omdat dat wel een licht bittere smaak heeft kan ik me voorstellen dat niet iedereen daar van houdt. (ookal vind ik het zelf erg lekker)
Dus ben je niet zo van dat bittere? Dan zijn er nog mogelijkheden genoeg! In plaats van koolraap kun je dan ook knolselderij, zoete aardappel, pastinaak of bloemkool gebruiken (of een combinatie daarvan). De bereiding blijft gewoon hetzelfde, alleen de smaak is wat anders.
Ik moet trouwens nog even iets aan jullie kwijt: ik heb weer een vaatwasser!! Die van ons had het een paar maanden terug begeven. Een half jaar terug alweer. We besloten dat we ‘toch zeker niet van die mensen waren die een vaatwasser nodig hebben’ en deden braaf de afwas met de hand, 6 maanden lang.
En toen. Toen waren we het beu. Vooral mijn vriend eigenlijk want -dit zijn zijn woorden- ik ‘produceer’ nogal veel afwas. Ik dacht altijd dat ik gewoon veel gerechten maakte, maar ik ben dus ook een heuse afwas-producerende fabriek! (zou dat goed staan op mijn CV?) Eigenlijk was ik het wel met hem eens hoor, want die afwas, pff.. Op een gegeven moment zetten we de schone vaat gewoon in een afdruiprek zonder het ooit op te ruimen wat ook betekende dat mijn werkblad een heel stuk kleiner was.
En nu.. nu staat er een mooie, ruime vaatwasser in de keuken. Wat een genot zeg! En heel erg is het niet, want een vaatwasser gebruikt lang niet zo veel water dan wanneer je 2x per dag (of meer..) de afwas doet, en ook het stroomverbruik valt mee. Zo besparen we nog water ook. Goed toch?
Ingrediënten (voor 4 porties)
Gehaktballen
Rucolastamp
Geplaatst op 20 november 2016 door eetpaleo