Noterkoek. De naam is bedacht door Mike en dit is mijn gezondere versie op de suikervolle en botervette boterkoek :D Ik had namelijk laatst zó’n enorme trek in een stuk boterkoek. Vroeger at ik mezelf altijd tonnetje rond aan de zelfgemaakte blokjes boterkoek, die we bij de koffie serveerden in het restaurant waar ik werkte (Brasserie 1560 in IJsselstein). Heer-lijk. Sommige recepten moet je niet proberen om te toveren tot een gezonde variant, maar ik kreeg laatst ineens het idee om de boter te vervangen door notenpasta.. En verrek, dat was nog een succes ook! Dat maakt deze koek ineens een stuk minder ongezond.
Boterkoek maken is zo onwijs eenvoudig. De basis bestaat uit boter, suiker en meel. Kneed die ingrediënten even door elkaar, druk het deeg in een (boterkoek)vorm, bestrijk de koek met ei en klaar is kees. Oh, en vergeet dat typische ruitjespatroon op de koek niet. Die trek je eenvoudig met een vork. Zoals ik hierboven al al zei vervang ik in mijn versie de boter door notenpasta. Ook vet, maar wel een stuk voedzamer dan roomboter. In mijn eerste noterkoek poging verving ik álle boter door notenpasta (amandelpasta in dit geval), maar daardoor werd de koek iets te droog naar mijn zin. Ik bakte er nog een, maar dan met een kleine hoeveelheid roomboter, en die combi was he-le-maal top.
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 19 juli 2020 door beaufood