
De cruesli die eigenlijk koekjes had moeten zijn, zo had ik dit recept ook kunnen noemen. Maar dat spreekt niet echt aan hé? Toch is dat wel wat er gebeurde. Ik had echt zin om koekjes te bakken, maar terwijl ik het ‘deeg’ stond te maken kwam ik al snel tot de conclusie dat dit in de verste verte niet op koekjes zou gaan lijken. Waar het me wel aan deed denken was cruesli, en zo besloot ik alles op de bakplaat te storten en het kort te bakken. Ik ben ontzettend blij dat ik dat heb gedaan, want het is echt super lekkere chufa cruesli geworden! Zo lekker zelfs dat ik deze absoluut vaker ga maken.
Chufa’s zijn heel voedzame mini knolletjes. Ze bevatten een flinke hoeveelheid resistent zetmeel en zijn ietwat zoet en nootachtig van smaak. Maar het zijn dus geen noten! Ik vind ze persoonlijk erg lekker, en als je ze nog nooit hebt gegeten is het zeker een aanrader om ze eens te proberen.
Het fijne aan deze chufa cruesli is dat ‘ie helemaal notenvrij én zadenvrij is. Erg handig wanneer je daar intolerant voor bent, of wanneer je het auto-immuunprotocol volgt.
Ikzelf eet met periodes ook weleens even geen noten en/of zaden, simpelweg omdat ik er dan teveel van heb gegeten en mijn lijf aangeeft dat het wel even genoeg is geweest. Zo werkt dat soms. Zeker wanneer je, net als ik, in je kraamtijd elke dag echt handenvol noten en baksels met amandelmeel naar binnen werkte omdat je geen tijd had om te koken maar wel honger had 😉
In de oertijd was overigens ook niet altijd alles het hele jaar door verkrijgbaar, verre van, dus je kon niet eens het hele jaar door noten eten als je dat had gewild. Hetzelfde geldt trouwens ook voor eieren, fruit, groenten, etc. Voor alles eigenlijk. Sommige mensen merken hier helemaal niets van, anderen voelen juist wel de behoefte om hun eetpatroon zo nu en dan wat aan te passen. Eten met de seizoenen, maar tegelijkertijd ook luisteren naar je lichaam.
Op de foto at ik de chufa cruesli met een heerlijke açaí bowl, daar ben ik zo dol op. Maar het is natuurlijk ook lekker om op een zelfgemaakte taart te strooien, op je kokosyoghurt of over een fruitsalade. Of wat dacht je van gebakken appeltjes met kaneel, en dan deze cruesli erop? Misschien zelfs met een bolletje zuivelvrij ijs erbij.
Zo is glutenvrij en/of notenvrij eten echt helemaal niet erg!
Chufatopping en chufaschaafsel (en eigenlijk alles wat met chufa te maken heeft) kun je trouwens bestellen bij ChufaNederland.nl.
Ingrediënten
Geplaatst op 20 november 2018 door eetpaleo