Notenvrije Banoffee Pie

Soms eet ik ergens iets heel erg lekkers en dan weet ik in één keer zeker dat ik het na wil maken. Zo ook met deze Banoffee Pie! Ik had er weleens van gehoord, maar eigenlijk nog nooit gegeten. Tot mijn man laatst de nieuwste taartjes van Eatonomy mee naar huis nam, gewoon zomaar. Eatonomy is een super leuk zaakje hier in Tilburg waar je heerlijke gebakjes kunt eten (altijd glutenvrij en een groot deel is Paleo). Ook voor lekkere smoothies, salades, buddha bowls en natuurlijk een goede kop thee kun je er terecht. Ik mag er in ieder geval heel graag heen gaan, zelfs onze bruiloft vierden we daar met familie!

Het toeval wilde dat één van die nieuwe taartjes van Eatonomy een Banoffee Pie was. Eentje die ontzettend lekker was. Een fijne taartbodem, super lekkere karamel en natuurlijk vol banaan. Met kokosroom er bovenop! Dat moest ik ook maken.

Mijn Banoffee Pie experiment

Een kleine week later dook ik de keuken in om mijn eigen versie van de Banoffee Pie te maken, met succes (gelukkig maar). Als bodem gebruikte ik de basis voor zandkoekjes uit mijn boek Paleo Traktaties (deze werkt altijd heel goed als knapperige taartbodem). Daar bovenop kwamen plakjes banaan en vervolgens een lekkere salted caramel. Als final touch besmeerde ik de taart met wat romige kokosyoghurt, en wat cacao poeder om het af te maken.

Ook wanneer je niet zo vaak bakt en/of bang bent dat iets mislukt is deze taart echt heel makkelijk te maken. De taartbodem bestaat uit een paar simpele maar makkelijk verkrijgbare ingrediënten. De karamel maak je gewoon in de blender en ook de topping van kokosyoghurt heb je supersnel gemaakt. Geloof me, dit kun je! En hij is de moeite meer dan waard.

Banoffee Pie recept

Je kunt voor deze taart zo’n leuke rechthoekige taartvorm gebruiken, zoals ik heb gedaan. Maar een ronde springvorm (doorsnede ca. 21 cm) werkt ook perfect. Misschien is dat nog wel handiger omdat je dan een hogere opstaande rand kunt maken van het deeg en je er dus ook meer vulling in kwijt kunt. Meer banaan, meer karamel, ja dat is toch altijd een goed idee in zo’n taart?

Ingrediënten
Bodem:

  • 150g kokosmeel
  • 80g arrowroot
  • 200g ghee of kokosolie (op kamertemperatuur)
  • 2 el ahornsiroop
  • ½ tl vanillepoeder
  • snuf zout

Vulling:

  • 2 of 3 rijpe bananen
  • 300g Medjool dadels, zonder pit
  • 175 ml kokosmelk
  • 40g kokosolie
  • ¼ tl vanillepoeder
  • ¼ tl fleur de sel

Topping:

  • 300g kokosyoghurt
  • 4 el kokosmelk
  • 1 el gelatinepoeder
  • cacao om te bestrooien

Lees verder op EetPaleo.nl!

Geplaatst op 03 december 2017 door eetpaleo