5 tips om beter te slapen

Heb je het wel eens meegemaakt? Een periode waarin je moeilijk in slaap komt of helemaal niet slaapt? Zonde. Slaap is ontzettend belangrijk is voor je herstel na sport en voor je algehele fysieke en mentale gesteldheid. We hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet om beter te slapen.

1. Vroeg sporten

Probeer zo vroeg mogelijk te sporten, of zelfs meteen ‘s ochtends na het opstaan. Hoe eerder je op de dag sport, hoe beter je ‘s avonds in slaap valt. Zorg er in ieder geval voor dat je niet binnen een uur voordat je gaat slapen nog gaat sporten.

2. Interne klok

Probeer een moment de tijd te nemen om even in de zon te zijn. Vitamine D is gezond voor je en licht is belangrijk voor onze interne klok. En als je tijdens de dag een dipje voelt aankomen, helpt zon je weer “wakker” te worden. Licht heeft een grote invloed op de kwaliteit van je slaap maar zorg er juist ’s nachts voor dat je slaapkamer donker is, ook dit is belangrijk voor je interne klok en je slaapritme.

3. Een warm bad

Een lekker warm bad is altijd goed om te ontspannen, maar voor het slapen gaan kan het wonderen doen! Je spieren ontspannen en ook je gedachtengang komt tot rust. Even geen televisie, geen social media en andere impulsen. Neem een magazine mee en voeg een heerlijk geurende olie zoals lavendel toe aan je bad. Deze etherische oliën van bijvoorbeeld lavendel, valeriaan of rozemarijn kun je trouwens ook op je kussen druppelen. Dit helpt ook om te ontspannen.

4. Voeten omhoog

Een beetje gek misschien, maar slapen met een klein kussentje onder je voeten waardoor je voeten iets omhoog komen, kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts minder vaak of helemaal niet naar de toilet moet.

5. Niet kunnen slapen? Ritme is belangrijk!

Misschien wel de aller belangrijkste tip die we kunnen geven: doe iedere dag hetzelfde voordat je gaat slapen. Of dit nu het lezen van een boek is, de wandeling met de hond, het luisteren naar muziek of het drinken van een kopje gezonde, zelfgemaakte thee. Routine is erg belangrijk om in een ritme te komen waarbij je hersenen en je lichaam weten dat ze zich op slaap moeten gaan instellen. Gun jezelf wel ongeveer een half uur de tijd om te ontspannen en tot rust te komen. En met ontspannen bedoelen we niet werken achter je computer of televisie programma’s kijken. De kwaliteit van je slaap is het hoogst wanneer je ritme constant is.

Bron foto: huffingtonpost.com