Soms neem je een product uit je keuken gewoon voor lief. Het is er en je gebruikt het, zonder er over na te denken. Dat deed ik dus altijd met sojasaus. Het voelde als een standaardproduct in mijn keukenkastje, dat vooral lekker is bij sushi en als smaakmaker bij andere Aziatische gerechten. Laatst bracht ik een bezoekje aan de Kikkoman fabriek, en dat voor lief nemen is nu wel anders! Ik kwam achter heel veel interessante weetjes, die mij totaal anders naar de sojasaus lieten kijken.
Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts 4 ingediënten: sojabonen, tarwe, water en zout. De eerste stap in het proces is de (geweekte) sojabonen en de (geroosterde) tarwe mixen met de speciale Kikkoman aspergillus, een schimmel. Dit wordt zo’n 3 dagen bewaard in een speciale silo en hieruit ontstaat de koji. Deze wordt vervolgens gemixt met een zout in water oplossing, de moromi. Dit wordt enkele maanden gefermenteerd en gerijpt in een tank. De uiteindelijke sojasaus wordt geperst in een speciaal apparaat uit de gerijpte moromi. Dit persen duurt vrij lang. Tot slot wordt het nog in een zuiveringstank gedaan om heldere sojasaus over te houden. Et voilà, je hebt de lekkerste sojasaus! En ja, dat is waar, zie punt 4.
lees verder:
Geplaatst op 30 september 2018 door ilovehealth