Wat doe je met een restje overgebleven patat? Of zeg je nou friet? Hoe je het ook noemt, je maakt er in een handomdraai deze lekkere Spaans tortilla mee.
Is het nu taartje of gebakje? Zeg je koelkast of ijskast? Vaatwasser of afwasmachine? Ga je naar de zaak of naar kantoor? Draag je een colbertje of een jasje? Hele vetes worden uitgevochten over hoe het eigenlijk heurt, maar de heftigste discussies zijn die tussen #teampatat en #teamfriet. Grappig genoeg zaten beide termen ooit gemoedelijk aan elkaar vastgeklonken als ‘patates frites’. Wat vast een belgicisme is want het Frans kent alleen ‘pommes frites’. Al beperkt elke Fransman zich slechts tot ‘des frites’, want ‘pommes’ is meer voor Duitsers. Mij maakt het niet uit, ik gebruik patat en friet vrolijk door elkaar.
Omfietsfriet
Wat ik erger vind, is dat er van die gefrituurde aardappelstaafjes toch vaak wat overblijft. Bewaren is geen optie, want opgewarmde patat is echt heel vies. En voor u nu allemaal in de pen klimt, jazeker, ook ik ga met enige regelmaat naar de snackbar. Een mens hoeft niet altijd alles zelf te doen. Zeker als je, zoals ik, geen friteuse hebt of wilt. Goeie omfietsfriet, daar kun je mij voor wakker maken.
Oliedoorstoofd
Maar laatst had ik dus een portie over, en omdat wij hier thuis van het nooit niks weggooien zijn, bedacht ik dat het best in een tortilla kon. Die bestaat immers bij de gratie van langdurig in een plens olijfolie gesudderde aardappelschijfjes met uien. Patat is al kant-en-klaar oliedoorstoofd, dus hoeven alleen de uien nog. En voor de gezelligheid gooide ik ook nog wat doperwten in de strijd.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 21 december 2020 door KokenmetKarin