Natriumnitriet, moet je je er zorgen om maken?

Is natriumnitriet echt zo slecht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, deze voedingsmiddelen passen binnen het Paleo voedingspatroon. Waarom? Lees dan nog even verder!

Telkens wanneer ik een foto plaats waarin ik (heerlijke!) leverworst eet, word ik overspoeld met vragen. Hoe zit het met de e-nummers? Zit daar dan geen rotzooi in? En hoe zit het met natriumnitriet? Voor spek geldt eigenlijk hetzelfde. Ik persoonlijk vind niet dat er rotzooi in zit, ik maak me niet druk om natriumnitriet (echt niet!) en ik blijf gewoon leverworst en spek eten.

Maar ik begrijp helemaal waarom jij daar misschien anders over denkt! Het heeft mij ook best wat moeite gekost om van het negatieve beeld wat natriumnitriet heeft af te stappen. Eén artikel heeft me daarbij enorm geholpen (ik verwijs er dan ook keer op keer naar) en dat is afkomstig van Chris Kresser. Een zeer gerespecteerd wetenschapper en arts. Het artikel is echter in het Engels geschreven. Daarom leg ik het je vandaag in mijn eigen woorden uit.

Is natriumnitriet echt zo slecht?

Wetenschappelijk gezien

Natriumnitriet zou zeer slecht voor onze gezondheid zijn. Het zou kankerverwekkend zijn en leiden tot hart- en vaatziekten.
Nu ben ik helemaal geen fan van e-nummers. Zeker niet. Ik vermijd ze liever. Maar wanneer er producten zijn die ik a. heel lekker vind, en b. die ook heel gezonde aspecten bevatten, doe ik wat extra research. Daarna bepaald ik of het voor mij de moeite waard is om het product toch te eten. Meestal is dat absoluut niet het geval, maar bij bacon en leverworst denk ik er anders over.

Zodra een wetenschappelijk onderzoek aantoont dat iets "slecht voor de gezondheid' is, valt iedereen daar halsoverkop overheen. Een negatieve boodschap tonen geeft tenslotte veel sterkere reacties dan ze te vertellen dat het allemaal wel mee valt. Want wat er ná zo'n spraakmakend onderzoek gebeurt, wordt meestal niet verteld. We hebben tenslotte ook jaren en jarenlang geloofd dat vet ons dik maakt en cholesterol de duivel is. Het tegengestelde is echter waar en dat is veelvuldig bewezen! Zo is er ook in dit geval bewezen dat natriumnitriet niet kankerverwekkend is en er ook geen relatie met hart- en vaatziekten is.

Het valt allemaal wel mee

Tenminste, ik vind het allemaal wel meevallen. Zeker wanneer je bedenkt dat 70 - 90% van de hoeveelheid nitriet door het lichaam aan wordt gemaakt. Dat zit gewoon in je speeksel. Het is haast onmogelijk om deze hoeveelheid vanuit voeding binnen te krijgen! Zoals Chris Kresser het in zijn artikel omschrijft: een of twee porties rucola, sla, selderij of bieten bevat meer nitriet dan 467 hotdogs (bron). Juist, de gezonde salade die je elke dag als lunch eet bevat heel veel meer nitriet dan een handje uitgebakken spekjes of een paar plakjes leverworst.

Lees verder op EetPaleo.nl

,

Geplaatst op 16 augustus 2015 door eetpaleo