Mosselen in cocktailsaus

De culinair journalist leidt op het eerste gezicht een glamourleven. Een aaneenschakeling van uitjes, presentaties, etentjes en reisjes. Maar de meeste dagen zit ik toch heus gewoon thuis stukjes te tikken. En anders sta ik wel in de keuken, want aangezien ik een kan-niet-mislukken-reputatie hoog te houden heb, dienen al die recepten oeverloos uitgetest te worden. Het enige nadeel daarvan is dat er soms weinig tijd overblijft om uit eten te gaan. Terwijl eten bij een ander juist een bron van inspiratie is en dé manier om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken. Buiten de deur kies ik bij voorkeur gerechten uit die ik thuis niet snel maak, want anders kan ik het net zo goed zelf doen.

Sterrengebeuren
Maar het hoeft heus geen sterrengebeuren te zijn. Toevallig vinden sterrenchefs dat zelf ook steeds vaker. Die openen dan een lekker gewone tweede zaak, eentje waar ze zonder pretenties nu eindelijk eens kunnen doen waar ze zomaar zin in hebben, en meteen ook een stuk betaalbaarder. Zo was ik laatst in Parijs bij bistro Jòia, de tweede zaak van Hélène Darroze. In haar ‘echte’ restaurant (twee Michelinsterren) was ik al eens geweest, maar nu heeft ze dus ook een laagdrempelig buurtrestaurant, helemaal gewijd aan simpele kost. Nou ja, voor zover iets voor een sterrenchef natuurlijk ooit simpel is.

Mislukt
Als voorgerecht at ik ‘les moules de tonton Claude’, mosselen à la oom Claude. Volgens de ober de lievelingsoom van de chefkok. Toen zijn mosselen een keer mislukt waren, husselde hij er cocktailsaus doorheen, en sindsdien wil de hele familie ze alleen nog maar zo. Hoe je mosselen in hemelsnaam kunt laten mislukken, dat vertelt het verhaal dan weer niet, maar lekker waren ze zeker.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 04 januari 2021 door KokenmetKarin