Mijn eerste keer in het Midden-Oosten

Mijn eerste keer in het Midden-Oosten

Laat ik deze blog eens beginnen met twee wijze lessen (uit het Oosten):

  1. Hummus, humus, humous, houmus, houmous, hoemoes...? Ik wist het even niet meer. Gelukkig wist Sabra - dé houmous expert - mij te vertellen dat het "houmous' is. En zij kunnen het weten.
  1. Houmous is populairder dan ooit. Maar wat is het nu eigenlijk? Ik zal het je vertellen: Houmous is een rijk en romig mengsel van kikkererwten en geroosterde sesampasta (tahin). Het is op smaak gemaakt met wat knoflook en traditionele specerijen uit het Midden-Oosten.

Hebben we dat ook maar duidelijk! Dan gaan we nu even terug in de tijd, naar mijn eerste keer...

Mijn eerste keer

Ik had mijn eerste houmous ervaring zo'n tien jaar geleden. Ik ging op vakantie naar Israël en bezocht een vriendin die in Tel Aviv woont. Ik sliep bij haar thuis en deed gewoon mee met het gezinsleven. Zo gingen we op een dag tijdens mijn trip ontbijten bij - ik citeer -: de beste houmous bar van Israël. Que? Houwatte? Geen idee wat ik kon verwachten. Ik was 19 jaar hè. Veel verder dan pannenkoeken, pasta en een AGV'tje kwam mijn foodkennis toen nog niet. Maar beleefd als ik ben, volgde ik netjes en stapte ik in de auto, op weg naar de beste houmous bar! Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, dat begrijp je. Wat zou ik überhaupt voorgeschoteld krijgen en was het echt zo lekker? De autorit duurde meer dan een half uur, dus ja, dan zou het vast wel lekker zijn. De houmous bar was niet meer dan een simpel hutje (een huis of restaurant mag je het niet noemen) met daarin tientallen witte plastic stoeltjes aan kleine witte tafeltjes. De houmous chef maakt elke ochtend een mega pan van zijn befaamde kikkererwtengoedje. Is de pan leeg? Dan is "ie klaar voor die dag en gaat de tent dicht! Fantastische instelling! Het was inmiddels 9.00 u, bloedje heet en ik kreeg een bord vol houmous voorgeschoteld. Erover wat olijfolie gesprenkeld en stukken (pita?) brood erbij. Tattaaaa: mijn ontbijt! Even wennen, al herinner ik me nog goed dat ik het heerlijk vond, maar wel wat heftig op zo'n vroeg tijdstip. Eén ding weet ik zeker: mijn liefde voor houmous is deze dag in elk geval geboren.

Lees hier verder op I Love Health!sabra houmous

,

Geplaatst op 29 juni 2015 door ilovehealth