Je loopt de deur uit en maakt je mentaal klaar voor een nieuwe dag, je hebt nog een klein beetje spierpijn van de heftige training van eergisteren. Maar er moet toch echt nog getraind worden vanavond.. De dag vliegt voorbij, je hebt het zo druk gehad op je werk en moet nu nog naar de gym. ’’Pfff…Nee hoor, ik ben te moe en ga lekker op de bank hangen!’’
Zulke dagen hebben we allemaal wel eens, toch? Het kan ook anders.
Preworkout supplementen zijn HOT! Ze worden veelvuldig gebruikt door fitgirls en fitguys en er komen steeds meer merken op de markt. Zoveel, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. In een artikel van het NOS kwamen er zelfs een aantal preworkouts uit de test die drugs bevatten, het supplement krijgt dan ook een beetje een grimmig sfeertje.
Allereerst. Wat doet een preworkout nou eigenlijk? Het geeft je een lekkere boost en extra uithoudingsvermogen en focus voor het trainen. Heb je een dagje geen zin, dan is preworkout een handig supplement om je een oppepper te geven.
Maar hoe kies je nou een betrouwbare en veilige preworkout?
Hoe je voedingspatroon ook in elkaar zit, als je intensief een sport of fitness beoefend zal de hoeveelheid eiwitten altijd een punt van aandacht blijven.
Voeding blijft altijd de basis voor een goed evenwicht. Wanneer je intensief fitness beoefend heb je een veel hogere hoeveelheid eiwitten nodig dan een “normaal dieet” levert. Zeker wanneer je ook nog eens wilt afvallen en vet wilt verliezen, maar er niet slap uit wilt gaan zien (spierafbraak door calorietekort). Dan zal je een extra hoeveelheid eiwitten nodig hebben.
Een Nederlands voedingspatroon levert per kilogram lichaamsgewicht ongeveer 1 gram aan hoeveelheid eiwitten op per dag. Voor de “niet sporters” is die inname voldoende, maar als je fanatiek fitness beoefend en ook af wilt vallen, neemt de behoefte aan eiwitten toe.
Duursporters hebben circa 1,2-1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig.
Krachtsporters hebben circa 1,7-1,8 gram per kilo lichaamsgewicht nodig.
Zoals je leest zijn eiwit supplementen vrijwel onmisbaar wanneer je intensief sport. Maar ook in deze supplementen kunnen zich gekke stoffen bevinden, het kan ook zo zijn dat de daadwerkelijke ingrediënten of soorten eiwit die op de verpakking staan vermeld in het echt niet in de verpakking zitten.
Let dus ook hier goed op de naam, de ingrediënten en de keurmerken.