Meer spiermassa en spierkracht met een volledige range of motion?

Kun je beter met een volledige range of motion trainen of zijn gedeeltelijke herhalingen beter? Hieronder vind je een overzicht van de laatste wetenschappelijke inzichten en praktische tips.

Range of motion (ROM) is de term waarmee het bewegingsbereik van een gewricht of oefening wordt bedoeld. De bovenstaande afbeelding laat zien dat je knie verschillende hoeken kan aannemen en daarmee de quadriceps spieren op lengte brengen of verkorten.

Voor deze persoon is een volledige ROM bij deze oefeningen bijvoorbeeld 140 graden. Een verkorte versie omvat bijvoorbeeld slechts de laatste 20 graden. Dit staat bekend als een ‘partial rep’. Een volledige ROM (full ROM) is als je gewricht volledig kan bewegen. De ROM van een gewricht wordt door verschillende factoren bepaald, waaronder:

  • samenstelling en opbouw van verbindende weefsels als pezen en gewrichtsbanden
  • bewegingscapaciteit van het gewricht
  • getraindheid
  • overactieve spieren als gevolg van een training of blessure
  • bepaalde ziektes of aandoeningen (denk aan artrose)
  • leeftijd en het geslacht.

Meer weten over ROM en de meestgestelde vragen? Lees dit artikel over ROM.

Daarnaast is er een verschil tussen de ROM van een oefening en de ROM van een gewricht. Bijvoorbeeld, bij de hip thrust train je het heupgewricht slechts binnen een beperkte ROM. De ROM van deze oefening is 20 tot 30 graden minder dan de volledige ROM van het heupgewricht.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 13 maart 2024 door fitnl