
De hoofdgerechten voor het kerstmenu schudde ik dit jaar zo uit mijn mouw. De desserts vond ik iets lastiger.. Ik wil iets origineels op tafel zetten dat zo lekker is dat iedereen nog een portie opschept en het moet ook nog eens makkelijk te maken zijn. Toen ik afgelopen donderdag in Lissabon een gebakje proefde wist ik het direct. Dit wordt mijn kerstdessert! Ik had er nog nooit van gehoord, pasteis de belem. Ook wel genaamd pasteis de nata. Lieve kleine gebakjes van bladerdeeg met een romige vanillevulling uit de oven, letterlijk afkomstig uit de wijk Belem. In heel Lissabon vind je bakkerijtjes die ze verkopen, maar de lekkerste pasteis komen toch echt uit Belem. Haal ze het liefst bij Pasteis de Belem zelf (een prachtige bakkerij waar ze zo’n 20.000 pasteis per dag verkopen) en neem wat geduld mee, want er staat eigenlijk altijd wel een rij. Ze zijn eenvoudig te maken en HEEL erg lekker. Althans, je bent iets langer bezig wanneer je het recept from scratch wil maken en dan met name het deeg, maar ik koos een iets makkelijkere weg en gebruikte kant en klaar bladerdeeg. Oh, en ik verving de suiker door honing. Oké, ze tippen natuurlijk niet aan de pasteis uit Belem, maar daarvoor moet ik toch echt hun familierecept voor ontfutselen ;)
Serveer de pasteis de belem met fruit als frambozen, bosbessen of Kaapse goudbessen en een bolletje vanille ijs voor de liefhebber. Je kunt ze helaas niet een dag van te voren maken (ze zijn lekker lekkerst als ze net uit de oven komen), maar je hebt ze echt binnen no time gemaakt dus geen zorgen. Ik ben super benieuwd wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten wanneer je ze hebt gemaakt.
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 23 december 2017 door beaufood