Magnesium en voeding: voldoende?

Wat doet magnesium?

Magnesium is een mineraal dat bij veel lichaamsprocessen een belangrijke rol speelt. Het is nodig bij de opbouw van bot en lichaamseiwit en bij het functioneren (samentrekken en strekken) van spieren, ook je hartspier. Daarnaast is het van belang bij de geleiding van prikkels in je spieren en zenuwbanen. Bovendien is het onmisbaar voor de stofwisseling omdat het nodig is bij de werking van veel enzymen in je lichaamscellen.

Magnesium en voeding

Magnesium en voeding gaan hand in hand. Een magnesiumtekort kan ontstaan doordat je het te weinig via je voeding binnenkrijgt. Bij veel mensen die het paleodieet volgen, is dit bijvoorbeeld het geval. Als je vaak en intensief aan krachttraining doet, loop je snel tekorten op. Door de rustgevende en kalmerende werking van magnesium slaap je beter, zodat je tussen de trainingen door sneller herstelt.

Magnesium en voeding: tekort compenseren

Heb je een tekort aan magnesium, dan kun je onder meer moe en lusteloos worden en last van spierkramp krijgen. In ernstige gevallen leidt het zelfs tot hartritmestoornissen. Gelukkig kun je een tekort vrij eenvoudig compenseren door je eetpatroon aan te passen en/of een goed supplement te gebruiken. Goede bronnen van magnesium zijn bijvoorbeeld volle granen, noten, zaden en bladgroenten. Met een handje amandelen en een maaltijd van zilvervliesrijst en spinazie ben je dus al een eind op weg. Kom je alsnog tekort, neem dan een goed supplement. Voor gezonde volwassenen wordt een dagelijkse dosis van 200 tot 400 mg aanbevolen. Je lichaam neemt het magnesium dat het nodig heeft op en scheidt de overbodige hoeveelheid af.

Magnesium van Plantina

Het magnesium van Plantina is van hoge kwaliteit. Eén tablet en bevat 40% (150 mg) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is uitgebreid getest en er zijn zo weinig mogelijk hulpstoffen aan toegevoegd. Het supplement bevat geen dierlijke elementen en is dus ook geschikt voor vegetariërs.

Bron