Ik heb het lekkerste voor het laatst bewaard. Dé reden om naar Luik te willen, culinair gezien dan, zijn natuurlijk de fameuze gehaktballen. Die heten hier ‘boulets liégeois’. Nee geen ‘boulettes’, echt niet, want daar zijn ze te groot voor. Al zijn ze dan wel weer kleiner dan onze gehaktballen, maar dat lossen ze in Luik op door er 2 à 3 per persoon te serveren. En werkelijk óveral staan ze op het menu. Zoals deze uit de stationsrestauratie, pardon, het Café de la Gare, die van dat mooie station.Ze zijn trouwens wel weer groter dan bitterballen. Niet dat ze gefrituurd zijn hoor, integendeel, de echte Luikse boulet is sappig. Maar meest kenmerkend is de saus: glorieus bruin, dik en zoet van de Luikse stroop. Geen ordinaire suikerstroop voor over de pannenkoeken, maar echte fruitstroop, van appels en/of peren. Je vindt ze werkelijk in élk horeca-etablissement in Luik, waarbij natuurlijk vooral Café Lequet niet onvermeld mag blijven.
Maar zelf maken kan ook. Voilà het recept.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 30 maart 2021 door KokenmetKarin