Na het succes van deze vegetarische shoarma van oesterzwam is het vandaag tijd voor een nieuw succes verhaal! Een overheerlijk Limburgs stoofpotje van koningsoesterzwam dat binnen 20 minuten op tafel staat. De koningsoesterzwam is de grotere versie van de gewone oesterzwam. Misschien heb je hem wel eens in de supermarkt zien liggen? Het is een dikke witte paddenstoel met een bruin hoedje. Ze worden meestal geïmporteerd en heten ook wel eryngii. Maar sinds een paar weken is deze topper gewoon uit eigen land in de supermarkt verkrijgbaar! Wij noemen ze koningsoesterzwammen en net als de gewone oesterzwam zijn ze ideaal als vleesvervanger. Ze doen het goed op de grill, in de oven, gebakken in de pan of op de barbecue. In dit recept maak ik er een super smaakvol stoofpotje van. Inclusief dikke aardappel frieten uit de oven.
Zoals ik al zei komt deze koningsoesterzwam uit ons eigen kikkerland en voor de teelt wordt geen enkel chemisch hulpmiddel gebruikt. Ze groeien op een bedje van houtzaagsel (restproduct uit meubelmakerij!) en water waar schimmelvezels) aan zijn toegevoegd. Ze worden met de hand gemasseerd (jawel) om de schimmelstructuur te verbreken en knopvorming te stimuleren. Het oogsten gebeurt met de hand waarbij de paddenstoelen worden afgesneden als ze uitgegroeid zijn. Het gehele proces is biologisch, lokaal én duurzaam. Ook fijn: de koningsoesterzwam zit vol vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Een voedzaam paddenstoeltje dus. Stoof dit gerecht daarom niet te lang, hierdoor behoud je zoveel mogelijk voedingsstoffen. Houd maximaal 20 minuten aan. Ook wel eens fijn, een stoofpot die niet uren hoeft te pruttelen voordat je ervan kunt genieten ;)
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 31 maart 2021 door beaufood