Lesje eiwitten: Whey of caseïne

Dat eiwitten belangrijk zijn voor je hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen als je Eat.Run.Love. regelmatig bezoekt. Maar wist je ook dat er verschillende soorten eiwitten zijn? In de wereld van voedingssupplementen wordt meestal over whey gesproken, terwijl er ook nog diverse andere vormen van eiwit zijn. Vandaag wil ik daarom wat dieper in gaan op whey of caseïne, twee eiwitten die – ik verklap het stiekem al – elkaar goed aanvullen. Daarnaast heb je nog diverse andere soorten eiwit zoals soya, maar die laat ik voor nu even buiten beschouwing.

Whey of caseïne?

Waarschijnlijk heb je wel eens van whey proteïne gehoord wanneer je bekend ben in de wereld van eiwitshakes. Whey wordt gemaakt van het stremsel van melk wanneer er kaas gemaakt wordt. Halverwege de kaasproductie wordt de whey-eiwit uit de melk gefilterd. Eigenlijk is restafval want het wordt niet meer gebruikt voor de productie. Een ander eiwit – caseïne – blijft wel in de melk en wordt gebruikt voor de productie van kaas. Wist je dat melk maar voor 3,5% uit eiwitten bestaat en dat 80% daarvan caseïne is? Maar wat is caseïne nu precies?

Lees verder op www.eatrunlove.nl

Geplaatst op 27 mei 2017 door eatrunlove