Spinazie nog een keer opwarmen. Vroeger was dit uit den boze. Het zou namelijk heel erg slecht voor je zijn. Maar waarom is het ongezond om spinazie op te warmen? En klopt dit wel?
De redenatie waarom je spinazie niet zou mogen opwarmen komt door het stofje nitraat. Nitraat zit van nature in groenten en fruit. Ook krijgen we nitraat binnen uit drinkwater en wordt het soms aan producten toegevoegd als conserveermiddel. Nitraat zelf is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het kan in het lichaam worden omgezet in nitriet. En nitriet kan wel nadelige gezondheidseffecten hebben. Zo kan nitriet het zuurstofgehalte in het bloed verminderen. Onder bepaalde omstandigheden kan nitriet weer omgezet worden in nitrosamines. En deze kunnen kankerverwekkend zijn.
Op basis van deze kennis waren er verschillende adviezen omtrent het eten van nitraatrijke groenten. Dit om ervoor te zorgen dat de aanvaardbare dagelijkse inname voor nitraat niet overschreden werd. En om de vorming van nitrosamines te voorkomen.
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 18 maart 2021 door fitnl