Kun je overgewicht hebben en toch nog gezond zijn?


Wanneer spreken we van overgewicht?

Overgewicht en obesitas worden vastgesteld met behulp van de Body Mass Index (BMI). Maar het dit getal zegt niet alles. Veel bodybuilders hebben bijvoorbeeld een ongezond BMI maar wel een gezond vetpercentage. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de BMI als we het hebben over gezondheidsrisico’s.

De buikomvang

Niet alleen het gewicht en de absolute hoeveelheid vet hebben invloed op gezondheidsrisico’s. De vetverdeling over het lichaam is ook belangrijk. Daarom is het meten van de buikomvang een goed aanvullend meetpunt om het risico op gezondheidsproblemen vast te stellen. We spreken van een gezonde buikomvang voor mannen onder de 94 cm en voor vrouwen onder de 80 cm [1,3,4].

De risico’s van overgewicht

Overgewicht en obesitas geven een verhoogd risico op comorbiditeit. Dit zijn aandoeningen die de levensverwachting beïnvloeden. Denk aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker [5]. Daarnaast is het risico op aandoeningen als gewrichtsklachten en slaapapneu groter bij mensen met overgewicht en obesitas [5]. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Maar als je dit zo leest zijn het vooral risico’s op de lange termijn. En ‘risico’s’ en ‘verhoogde kans op’ betekent niet dat je er ook perse last van hoeft te krijgen. Dus is het dan niet mogelijk om ook gezond te zwaar te zijn?

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 31 mei 2019 door fitnl