Kun je als vrouw spiermassa opbouwen?

Kennis en discipline

Veel vrouwen hebben een verkeerd beeld van krachttraining en denken dat ze er in no time als een bodybuilder uitzien. Niets is minder waar: spiermassa opbouwen vraagt om een langdurige en gerichte aanpak, zowel op het gebied van voeding als van training. Bovendien heb je als vrouw te weinig testosteron om ‘mannelijke’ spieren te ontwikkelen. Vrouwen kunnen zeker spiermassa opbouwen, maar het vraagt om kennis, inzet, discipline en realiteitszin.

Spier versus vet

Om spiermassa te kweken is een positieve energiebalans noodzakelijk. Je moet meer calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Het ouderwetse ‘bulken’ (waarbij je voortdurend veel eet en zowel in spieren als in vet aankomt) wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door ‘gainen’ of ‘clean bulken’. Ook hierbij is spiergroei het doel, maar de toename van vetmassa is zeer beperkt. Een mooie middenweg dus.

Cutten en gainen

Bij deze aanpak breng je je percentage lichaamsvet eerst terug tot 19-23%, wat ‘cutten’ wordt genoemd. Hierna laat je het geleidelijk oplopen naar 24-27%. Vervolgens cut je weer tot de eerder genoemde 19-23%, waarna je opnieuw langzaam gaint tot 24-27%. Hoe vaak je de cyclus herhaalt, hangt natuurlijk af van je doel. Hoe meer spiermassa je wilt opbouwen, hoe vaker je dit moet doorlopen. De meeste vrouwen willen licht gespierd worden, zodat ze een strak lichaam hebben en op het strand goed voor de dag komen. Met de juiste training en voeding kan dat uiteraard. Je kunt echter niet gespierder worden als je te weinig eet omdat je bang bent dik te worden.

Als vrouw spiermassa opbouwen: geduld

Als vrouw spiermassa opbouwen is dus wel degelijk mogelijk. Het vergt alleen veel inzet en vooral geduld. Het opbouwen van pure spiermassa gaat langzaam, ook al beloven magazines en supplementen je vaak anders. Als vrouw kun je in een jaar 5-6 kilo pure spiermassa winnen, mits je optimaal traint én optimaal eet. Vrijwel niemand voldoet aan die ideale situatie, dus bij veel vrouwen gaat het minder snel.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE BIJ DE BRON VAN DIT ARTIKEL: guydroog.com