Kruidige rodekoolsoep

Ork, ork
Soep eet je met een…?
Nee, niet met een vork, natuurlijk niet.

Dat is maar goed ook, want bij mij thuis heerst het Mysterie van de Verdwenen Vorken. Ik heb een bestekla vol met lepels (links) en messen (rechts), maar het vak ertussen met de vorken is beduidend leger. Geen idee hoe dat komt. Nog zoiets raadselachtig: in mijn huis in Frankrijk heb ik intussen precies hetzelfde euvel. Waar o waar verdwijnen al die vorken naartoe? Gooi ik ze per ongeluk in de vuilnisbak? Dat kan ik me niet voorstellen. En bovendien, waarom dan alleen de vorken, en niet de lepels en messen? Die worden toch evenveel gebruikt, lijkt mij. Sterker nog, ik denk dat ik voor scheppen en proeven juist lepels veruit het vaakst hanteer in de keuken.

Ooit erfde ik bestek van mijn oma. Prachtige lepels, vorken en messen, van elk twaalf stuks, verdeeld in zes grote en zes kleine. Een dierbaar bezit. Ze liggen in een aparte la en worden na elke maaltijd minutieus geteld, want o hemel, u begrijpt, die mag ik beslist niet kwijt raken. Grote paniek dus toen laatst ook daar een vork minder werd gesignaleerd. Gelukkig werd die bij het stofzuigen alsnog teruggevonden onder de kussens van de bank. Pfjoew.
Alleen al die andere verdwenen vorken blijven een raadsel.

Dus voorlopig serveer ik eten met een lepel, in de hoop om de balans in mijn bestekla weer een beetje terug te brengen. Soep leent zich daar uitstekend voor. En dan liefst vullende maaltijdsoep, daar is het nu echt het seizoen voor. Ik koos voor rode kool, vanwege de mooie kleur. Overigens niet rood, maar paars, bij pureren zelfs neigend naar lila. Er gaat op z’n Hollands een appeltje doorheen, plus lekker veel specerijen, en erop een handje knapperige croutons van in wat olie gebakken blokjes oude boterhammen. Als u geen boter maar olie gebruikt is hij zelfs vegan, maar met een lepel (sic!) zure room erop vind ik hem het allerlekkerst.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 16 maart 2024 door KokenmetKarin