Koolhydraten, gluten en tarwe, de verschillen!

Koolhydraten: Een lastig verhaal

Er is een hoop te doen om koolhydraten, moeten we ze wel of niet eten? Het antwoord is duidelijk: we hebben ze nodig! Er vroeg me iemand om koolhydraat vrije recepten, ik kan je vertellen dat het leven dan niet leuker gaat worden. Niet om wat er op je bord ligt niet te eten is en omdat het evenwicht in je lichaam verstoort raakt.

Ik ga proberen je wat uit te leggen over koolhydraten, al vind ik het zelf ook een lastig verhaal. Het kan nog veel dieper uitgespit worden en er kan een boek over vol geschreven worden. Ik ben me er bewust van dat menig voedingsmiddelen technoloog me de les zal lezen over dit onderwerp zodra de kans daar is. Ik heb mijn best gedaan het feitelijk te houden.

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten
Koolhydraten zijn in te delen in verteerbare en onverteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten zijn de brandstof voor je lichaam. De onverteerbare koolhydraten noemen we voedingsvezel. Ook deze vorm van koolhydraten hebben we nodig. Ze schuren de tanden, om tandplak te voorkomen. Zorgen dat we goed op ons voedsel moeten kauwen, wat de spijsvertering bevorderd. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor we niet blijven door eten. Dit is de reden waarom je van witbrood snel meer eet, het bevat weinig tot geen voedingsvezel. Onverteerbare vezels kunnen water aan zich binden wat er voor zorgt dat de ontlasting gemakkelijker en sneller door ons spijsverteringskanaal gaat.

Door industriƫle bewerking van granen en suikers kunnen ze van hun voedingsvezels worden ontdaan. Je houdt dan de geraffineerde producten over voorbeelden hiervan zijn kristalsuiker en bloem.

Lees verder

,

Geplaatst op 14 oktober 2015 door healthbyhanneke