Denk hierbij aan pasta, brood en aardappelen, maar ook koek, snoep en gebak, en al het andere voorverpakte voedsel, zoals kant-en-klare maaltijden. In de jaren 80 sloeg in ene de angst voor vet in de Westerse wereld toe. Vet is de boosdoener en maakt ons dik. Vetarme producten schoten met paddenstoelen de grond uit. Iedereen ging minder vetten eten, maar hiervoor in de plaats meer koolhydraten eten. De energie moest immers ergens vandaan komen. De grootste paniek sloeg toe in Amerika. En kijk waar zij nu zijn. Amerika is ’s werelds meest zwaarlijvige land, waar veel mensen lijden aan obesitas en diabetes. Dus er gaat toch iets niet goed?
Hoe kun je afvallen met koolhydraatarm eten?
Als je koolhydraatarm eet zorg je ervoor dat je lichaam zijn vetreserves gaat gebruiken voor energie. Hoe werkt dit dan precies? Alle koolhydraten die je eet wordt in het bloed opgenomen als glucose. Dit is de kleinste vorm van koolhydraten. Door het opnemen van de glucose in de bloedbaan stijgt het bloedglucose level. Dit zorgt voor de productie van het hormoon insuline. Insuline stimuleert de vetopslag en remt de vetafbraak. Doordat er teveel aan glucose in je bloed is, moet de rest worden opgenomen. Glucose wordt in de vorm van glycogeen opgeslagen in je lever- en spiercellen. Als deze opslagplaatsen vol zijn, worden de resterende reserves opgeslagen als vet. Suikers is daarnaast een ideale brandstof, het kost je lichaam weinig energie om dit om te zetten als brandstof voor je cellen. Als er dus veel suiker in je bloed aanwezig is, is je lichaam continu bezig met het verbranden van deze suikers, en staat je vetverbranding stil. Wanneer er veel insuline in je lichaam is, is dat een signaal dat er veel suiker aanwezig is in het bloed wat verbruikt moet worden. Dit zorgt ervoor dat eerst de glucose wordt verbrand en opgeslagen en wordt er geen vet verbrand.
Geplaatst op 30 november 2017 door Foodsisters