Uit de meeste kookboeken worden hooguit 3 recepten gemaakt, is een wijsheid die circuleert onder uitgevers. Slim dus dat Bart van Olphen naast zijn nieuwe boek Veggies & Fish ook meteen een krat vol ingrediënten persoonlijk bij mij thuis kwam afleveren om 3 recepten uit dat boek mee te maken.
Nu alle grootscheepse boekpresentaties wegens covid-19 al maandenlang zijn afgelast, is dat bovendien een hele attente manier om het journaille te informeren over nieuwe uitgaves. Ook bij ons persmuskieten gaat de liefde door de maag, zelfs als je het eerst zelf moet koken. Is deze recensie dus bevooroordeeld? Wis en drie! Maar goed, ik was sowieso al fan van Bart. Het is bijzonder hoe iemand zich specialiseert in één onderwerp (vis, vis en nog eens vis), maar daar toch telkens weer een heel nieuwe draai aan weet te geven. Ik heb volgens mij bijna al zijn visboeken, inclusief uiteraard de vis-uit-blik en herhaling, ho maar.
Groente
Dit keer combineert hij vis met groente. Slim bedacht, want een lekker visje komt natuurlijk zelden alleen. Bij de ceviche zit avocado en zoete aardappel, bij vis ‘en papillote’ zit in dit geval wortel en paprika en bij de ansjovisdip zit een heel arsenaal aan rauwe dipgroenten. Logisch.
Van ansjovis tot octopus
Maar vaker is het andersom. In dit boek gaat er krab in de bloemkoolsoep, sint-jakobsschelpen in de ramen en garnalen in de gazpacho. Zalm kom je tegen in de aardappelsalade met raapstelen, maar ook in de carbonara en in de shakshuka.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 18 december 2020 door KokenmetKarin