Ik zei het gisteren al, ik doe een rondje langs kookboeken-van-een-ander. Vind je Simpel van Ottolenghi helemaal niet zo simpel voor de gemiddelde thuiskok? Probeer het dan eens met Bijzonder simpel van Alison Roman. Wat trouwens een wat wonderlijke vertaling is van de originele titel ‘Nothing Fancy’, wat niet de simpelheid van het koken zelf benadrukt, maar het gebrek aan dikdoenerij van de kok. Da’s toch iets anders. Het hele boek gaat over hoe je mensen zo lekker mogelijke bordjes met eten voorschotelt. Of zoals de ondertitel het handzaam samenvat: ‘indrukwekkend lekker koken zonder fratsen – voor elkaar of voor jezelf’. Precies wat een mens wil, toch?
Alison Roman moet je kennen van The stew, haar immense online succesnummer met kikkererwten in kokosmelk, maar voor wie nu in het boek gaat zoeken: dat recept staat er niet in. Wel genoeg andere lekkere dingen. Allemaal uitgebreid ingeleid en toegelicht, want schrijven kan ze als geen ander, ze deed het immers voor The New York Times. Wel staan er trouwens hele andere kikkererwten in, waar je meteen zin in krijgt puur door de beschrijving. Frizzled kikkererwten, heten ze. Huh? Die kikkererwten zijn ‘net niet helemaal doorbakken, net niet helemaal gekaramelliseerd, ze sissen en worden krokant in een flinke hoeveelheid olijfolie met gekneusde knoflook… en dan heb je dus iets dat je frizzled noemt’. En dan ook nog met uien, feta en oregano: dat wil je toch onmiddellijk gaan maken?
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 27 december 2020 door KokenmetKarin