Koninginnesoep voor Koningsdag

Het wil maar niet wennen, Koningsdag. Die datum alleen al. Was het nou 26 of 27 april? Elk jaar moet ik het verdorie opzoeken. 30 april was gewoon veel beter te onthouden. Om nog maar te zwijgen van al die arme toeristen die met reisgids in de hand nog elk jaar verdwaasd rondlopen op de 30e, op zoek naar het beloofde feestgedruis.

Alles wat ‘Koninginne’ was, is nu omgedoopt tot ‘Konings’. Maar de koninginnesoep heeft gelukkig stand gehouden.

Alleen is er jaren geleden door de spellingsbobo’s een lelijke tussen-n in gefriemeld. Want het is weliswaar Koninginnedag en Koninginnefeest , maar – blijkens uitzonderingsregel 8.E – koninginnensoep en koninginnenhapje. Volgens Honig is Koninginnensoep (met hoofdletter én tussen-n) een ‘echte Hollandse klassieker’. Dat klinkt logisch, immers Emma en Juliana en Beatrix, maar helaas, net zomin als hollandaisesaus is deze culinaire creatie onze eigen vondst. In de zeventiende eeuw hadden de Fransen, het zal eens niet, namelijk al een ‘potage à la reine’. Een verfijnde, blanke soep op basis van gevogelte. Op de aanbevelenswaardige culinair-historische website coquinaria.nl kunt u er van alles over lezen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 20 april 2021 door KokenmetKarin