Koffie of een cafeïne supplement?

Wat is cafeïne?

Cafeïne (ook wel coffeïne) zit in koffiebonen, thee, mate guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. De stof heeft een stimulerende werking en geeft je meer energie. Vaak wordt cafeïne toegevoegd aan pre-workouts, fatburners of aan energiedrankjes.

Cafeïne zit in planten zoals de koffieboon en in thee (in de vorm van theïne) maar kan ook synthetisch gevormd worden. Beide hebben een vergelijkbare werking in het lichaam.

Planten gebruiken cafeïne als verdedigingsmechanisme

Een leuk feitje: planten gebruiken cafeïne als verdedigingsmechanisme. Cafeïne verlamt bepaalde insecten die de plant proberen te eten. Verder voorkomt de cafeïne in afgevallen bladeren dat er te veel andere planten rond de plant kunnen groeien. Daarnaast heeft cafeïne een functie als feromoon: de plant lokt op deze wijze bijen, waardoor de bestuiving toeneemt.

Cafeïne in thee: welke is cafeïnevrij?

In gewone thee zit ook een beetje cafeïne. Is de thee die je drinkt afkomstig van de theeplant, dan kun je alsnog rekenen op een behoorlijke hoeveelheid cafeïne. Afhankelijk van de soort thee krijg je met een mok tussen de 20 tot 90 mg cafeïne binnen. Wil je een sterke thee, ga dan voor zwarte thee of yerba mate. Witte, groene en kruidenthee hebben het laagste cafeïnegehalte

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 23 augustus 2024 door fitnl