Knolrapensoep

We beginnen deze Drs-P-serie met de knolraap, dan volgen lof, schorseneren en prei vanzelf. Maar eerst een stukje knollologie. De knolraap (brassica rapa), ook wel meiraap of meiknol(letje) genoemd, is van binnen wit als een radijs en van buiten vaalwit met een paarse blos. Van het voorjaar komen de delicate kleintjes weer, nu zijn het soms echte joekels. Fransen zijn er dol op en noemen ze navets (niet te verwarren met navetteskoekjes of pendelbussen). Heel wat anders dan de koolraap (brassica napobrassica of rutabaga), die is een stuk groter met ruwe paarse schil en juist oranjegeel van binnen. Dan is er ook nog de lieflijk lichtgroene, hoewel soms ook knalpaarse, koolrabi (brassica oleracea), met van die uitsteekseltjes. En natuurlijk de knolselderij (apium graveolens) van de erwtensoep, maar die is van een heel andere familie.


Wat ze gemeen hebben is dat je van allemaal soep kunt koken. Dat doen we dan ook subiet.

Recept Knolrapensoep (met roquefortcroutons)
Nodig voor 4 personen:

500 g knolrapen (liefst kleine)
1 liter groentebouillon
1 grote ui
1 knoflookteen
2 eetl mosterd
1 volle theel kerriepoeder
klontje boter
wat peterselie
zout & peper uit de molen

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 09 maart 2021 door KokenmetKarin