Hoe groot is de impact van groente en fruit op je mentale gezondheid? We weten uit een eerdere podcast dat gezonde voeding de kans op mentale aandoeningen kan verkleinen. Maar wat is de impact van meer groente en fruit op het wél of niet ontwikkelen van een depressie? Een recent onderzoek met 3483 tweelingen geeft meer duidelijkheid [1].
Voordat we ingaan op de resultaten, wat zegt voorgaand onderzoek?
Een uitgebreide meta-analyse gaf al aan dat 45+ers een daling zien van 15% op een depressie door een hogere inname van fruit [2]. Bij een hogere inname van groente is dit een daling van 9%. Een andere meta-analyse laat een daling zien van 17% bij een verhoogde fruitinname en een verlaagde kans op depressie van 14% bij een verhoogde inname van groente [3]. De derde en laatste studie laat geen verschil zien [4]. Het vermoeden is dat dit komt doordat depressieve symptomen meer op een schaal gemeten worden.
De onderzoekers vergeleken vier grote internationale tweelingstudies met 4383 tweelingen én richten zich specifiek op mensen van 45 jaar en ouder. Zo konden ze het verband onderzoeken tussen de consumptie van groenten en fruit en depressieve klachten gedurende een periode van elf jaar met tweelingen uit Australië, Denemarken, Zweden en de VS.
Het resultaat? Een hogere inname van zowel groenten als fruit hield verband met een afname van depressieve symptomen bij 45+ers. Het effect hiervan was minder groot dan bij eerder onderzoek, maar wel significant.
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 01 januari 2025 door fitnl