De lekkerste, deftigste groente die er is, bovendien zo’n beetje het enige overgebleven échte seizoensproduct van ons land, verdient een speciale serie. De komende vijf weken ga ik me daarom helemaal wijden aan de asperge. Nattevingeronderzoek wijst uit dat men de eerste exemplaren van het seizoen bij voorkeur klassiek eet. Met een kruimig gekookt aardappeltje, wat ham of zalm erbij en dan rijkelijk besprenkeld met gesmolten boter. Nu wil alleen het geval dat de boter soms in het niets lijkt te verdwijnen, ook al heeft u verdorie een heel pakje omgesmolten. Daar is een oplossing voor: bind de boter met eidooiers en voeg meteen een pietsje zuur toe als tegenwicht voor al dat vet. Dan krijgt u een fluwelige, lauwwarme deken van zachtgeel genot die hollandaisesaus heet. Het is een raadsel waar wij met onze non-gastronomische reputatie deze naamsvermelding aan te danken hebben, maar de wereldwijde faam is er niet minder om.
Alleen al daarom is het zo jammer dat de gemiddelde Nederlander last heeft van hollandaisevrees. Tenzij je ervoor hebt doorgeleerd is het doodenge onderneming, gedoemd te mislukken, zo heerst de misvatting. Eentje die met graagte gevoed wordt door de sauszakjesindustrie die elk voorjaar de supermarkten volplempen met manshoge kartonnen stellages vol zakjes met aspergesaus.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 13 april 2021 door KokenmetKarin