Kitesurfen is een watersport waarbij de sporter op een surfboard staat en zich laat voortrekken door een kite (vlieger). Gastauteur én wereldkampioen kitesurfen Jalou Langeree vertelt meer over deze bijzondere sport.
Een kite heeft wel de nodige wind nodig om je voort te kunnen laten trekken. Bij windkracht 4 of meer zie je vele kitesurfers langs de kust varen. Nederland is wat dat betreft een perfect kitesurf-land: we hebben meer dan genoeg water, zowel op zee als in het binnenland.
Een jaar of tien geleden waren er nog niet veel kitesurfscholen en was het materiaal ook nog niet heel veilig. Tegenwoordig vind je op ieder strand een surfschool en is ook het materiaal enorm verbeterd waardoor de sport, als je tenminste je gezonde verstand gebruikt, nu veilig te noemen is.
Kitesurfen is een sport voor alle leeftijden: iedereen kan het leren. Wil je beginnen? Neem dan eerst een les. Bij een beginner ontbreekt het inzicht en ook de kracht van de kite wordt vaak onderschat. Koop dus niet zomaar een kite met het plan om het jezelf aan te leren, daardoor gebeuren de meeste ongelukken.
Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes. Het is veel vallen en opstaan, maar dat is het meer dan waard. Het gevoel om over het water te scheren, hoog te springen of een golf te trotseren geeft een enorme kick. Daar doe je het allemaal voor! Behalve doorzettingsvermogen moet je ook van de sport houden. Als het puur voort komt uit passie, hoef je niks te laten en is er geen ‘moeten’.
Als je eenmaal een fanatieke kite surfer bent, ben je hoe dan ook afhankelijk van het weer. Als het waait, moet en zal je op het strand zijn. Je brengt dus veel tijd door op winderige locaties. Veel professionele kitesurfers overwinteren bijvoorbeeld in Kaapstad, om zichzelf klaar te stomen voor het wedstrijd seizoen, wat eind maart begint.