Kip met kiwisalsa

Tot nu toe ben ik als kiwi-ambassadeur vooral zoet in de weer geweest met kiwi, maar hartig, dat moet toch ook kunnen? Gelukkig kreeg ik van lezeres Ellen een enig Nieuwzeelands kiwikookboekje opgestuurd. Ach gossie, uit 1981. Helaas bleken de hartige recepten vooral van de categorie: “Serveer er ten slotte een in plakjes gesneden kiwi bij”. Ja, zo kan ik het ook natuurlijk.

Tot ik in de krant toevallig een interviewtje las met een Iraniër die zijn kip altijd marineert met geprakte kiwi. Waarom, dat zei hij er niet bij, maar ik neem aan om de boel malser te maken?

Kiwi bevat namelijk, net als ananas en papaja, een eiwitoplossend enzym, waardoor bijvoorbeeld gelatine wordt afgebroken. Menigeen ging al eens de mist in met kiwimousse of kiwibavarois of kiwikwarktaart: een kledderig, bitter geheel bleek het ongewenste resultaat. Alleen verhitting schakelt het enzym uit, maar gekookte kiwi…? Is dat lekker?

Elk nadeel hep echter z’n voordeel. Datzelfde enzym zorgt er namelijk ook voor dat vlees mals wordt. Kiwi in de marinade dus! Al schijn je dat ook weer niet te lang te moeten doen, dan zou de hele boel naar verluidt uit elkaar vallen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 01 februari 2021 door KokenmetKarin