Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta + doe de online gluten zelftest!


Waarom eet ik zoveel mogelijk glutenvrij?

Ik wil het graag nog even met je over de glutenvrije ciabatta in dit recept hebben. Ikzelf eet namelijk al een aantal jaar zoveel mogelijk glutenvrij. Ik kwam erachter dat ik gevoelig ben voor gluten toen ik brood en pasta een tijdje uit mijn eetpatroon schrapte (niet altijd aan te raden, lees hierover straks meer), omdat ik wat af wilde vallen en daarom minder koolhydraten wilde eten. Na een korte periode kwam ik erachter dat ik ineens van mijn buikpijn af was en zo viel langzamerhand het kwartje. Ik heb geen coeliakie, maar ik ben gevoelig voor gluten. Oftewel glutensensitief. Dit is wat anders dan coeliakie. Waar ik bij het eten van veel gluten na een paar uur last krijg van een opgezwollen krijg en pijnlijke steken, zo wordt iemand met coeliakie daar echt doodziek van. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij gluten de dunne darm beschadigen. In het algemeen zijn er drie typen: coeliakie, overgevoeligheid voor gluten/tarwe (that’s me!) en tarwe-allergie. Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt, hoewel de symptomen anders zijn. Denk aan buikpijn, hoofdpijn of zelfs spier en gewrichtspijn. In veel gevallen spelen erfelijke factoren een rol bij glutenintolerantie. Maar ook het immuunsysteem, infecties en voeding kunnen ermee te maken hebben. Hoe dan ook, niet elke vorm van intolerantie is hetzelfde. Mijn tip voor jullie: breng eerst een bezoekje aan je huisarts voordat je zelfstandig begint met een glutenvrij dieet. Als je eerst zelf begint met een glutenvrij dieet bestaat de kans dat de antistoffen niet meer zichtbaar zijn in je bloed, waardoor de arts de diagnose coeliakie niet meer kan stellen.

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 27 juni 2019 door beaufood