De kikkererwt is een peulvrucht die je steeds vaker tegenkomt in uiteenlopende recepten. Het is een bron van complexe koolhydraten, natuurlijke voedingsvezels, eiwitten en vitamines en mineralen. Dit maakt de kikkererwt een goede vleesvervanger.
In de supermarkt vind je de kikkererwten voorgekookt, in een blikje of potje. Je kunt ze koud eten als gezonde snack of door de salade, maar even opgewarmd zijn ze ook lekker. Je kunt ook onbewerkte kikkererwten kopen in de natuurwinkel of bij de supermarkt. Om deze kikkererwten te koken moet je ze eerst wassen en 8 uur laten weken (in 1 liter water voor 250 gram kikkererwten). Na het weken kun je ze aan de kook brengen en circa anderhalf uur zachtjes laten koken tot de kikkererwten gaar zijn. Deze variant is smaakvoller dan de kikkererwten uit blik, maar het vergt wel iets meer voorbereiding.
Voor meer gezonde snacks en recepten met kikkererwten aan de basis kun je eens een kijkje nemen bij de gezonde recepten van FitGirl. Probeer bijvoorbeeld eens de hummus van rode biet: gezond, lekker en prachtig om op tafel te zetten.
Kikkererwten salade is eiwitrijk en klaar in een handomdraai. Een groot voordeel van dit gerecht is dat je het al eerder op de dag kunt voorbereiden. Zet het kant en klaar in de koelkast en haal het er 15 minuten voor het serveren weer uit. De kikkererwten salade is ook makkelijk mee te nemen voor een gezonde lunch, op school of tijdens je werk.
Combineer alle ingrediënten in een kom en voeg naar smaak zout en peper toe. Sprenkel de olijfolie en citroensap over de salade. Mix and you’re done!