Er gaat geen kerst (of Pasen) voorbij zonder een kerststol. Ik koop het zelf eigenlijk nooit omdat ik de enige ben die het thuis eet en om dan zo’n heel brood in mijn eentje naar binnen te werken is ook zo wat. Maar ik zorg altijd wel dat ik een plakje bij mijn moeder of ergens anders kan eten. Nog nooit had ik het zelf gemaakt, maar toen Becel mij uitdaagde om een recept met margarine te maken dacht ik direct aan een kerstbrood, ook vanwege de tijd van het jaar! Ik zag er een beetje tegenop, want dacht dat het veel werk zou zijn maar met de tips van chefkok Anton viel het allemaal wel mee.
Kerstbrood bereid je op dezelfde manier als een normaal brood. Anton leerde mij dat het belangrijk is wat voor soort bloem je gebruikt. Hij raadt af om bloem uit de supermarkt te gebruiken (vertelde hij overigens nadat ik het brood had gebakken) omdat je dan nooit 100% zeker weet wat de samenstelling van het bloem is. Bij het bakken van een brood is het belangrijk dat er zo’n 12-14% eiwitten (gluten) in zitten want dit zorgt ervoor dat het brood goed ontwikkelt. Dit kun je bij een molen halen of online bestellen. Ook is het belangrijk dat je het met liefde behandelt en genoeg tijd neemt om het deeg te laten ontwikkelen (rijzen). Alle extra ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit en zaden voeg je pas toe als het deeg als deels is ontwikkeld omdat het anders het rijsproces aantast.
Lees verder op www.eatrunlove.nl
Geplaatst op 13 december 2017 door eatrunlove