Kedgeree met makreel

Een van mijn favoriete snelle avondmaaltijden: alles-in-één-pan-rijst met gerookte vis, groente en een gekookt eitje, kedgeree. Deze is groen, met MSC-makreel. Alhoewel, die komt wel helemaal uit Chili, dus hoe duurzaam is dat eigenlijk? Dat zocht ik ook meteen voor je uit.

Ik kreeg gerookte makreel met MSC-keurmerk thuisbezorgd, van Fish Tales. Jottem, ik ben dol op makreel, kwam dat even goed uit. Gezonde, vette vis, lekker en nog lokaal ook. Of nee, wacht even, komt deze nou helemaal uit Chili?! Yep. Weliswaar gerookt in Volendam, maar gevangen in de Zuidelijke Stille Oceaan. Nu mag je gekregen vis natuurlijk niet in de bek kijken, maar ik krabde me toch even achter de oren. Diepgevroren vis van twaalfduizend kilometer verderop? Kun je het dan nog wel duurzaam noemen?

Het komt allemaal omdat Europese vissers al jaren steggelen over de vangstquota van de Atlantische makreel. Nu doet elk land maar waar gewoon ‘ie zin in heeft, met als gevolg overbevissing en geen MSC-makreel meer in de Nederlandse supermarkt. Tot nu dus, maar dan uit Chili. Officieel gaat het trouwens om een aangetrouwd neefje, de horsmakreel (jack mackerel).

Even bellen met Christien Absil, fisheries outreach manager bij MSC. Het probleem van vis uit de Noordzee, legt ze uit, is dat het vooral gaat om platvis die wordt gevangen met sleepnetten. Als je heel veel diesel nodig hebt voor één kilo vis, heeft dat een grote klimaat-impact. Diepvriesvis heeft op zich een relatief lage carbon footprint, maar vooral: de horsmakreel uit Chili zwemt in scholen en wordt nagenoeg zonder bijvangst gevangen met een zwevend net. Voor duurzaamheid is de vangstmethode veel bepalender dan transport.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 15 maart 2024 door KokenmetKarin