Je stopt het eten in je mond, kauwt en slikt het door. Voor de meeste mensen is het haast een reflex. Waarschijnlijk heb je al wel vaker gehoord dat je je voedsel goed moet kauwen. Ja, ja, zul je op dit punt mogelijk zelfs al denken. Maar doe je het ook echt? Sta er vandaag eens extra bij stil en probeer bewust je maaltijden te eten. Hoe proeven en ruiken ze en hoe voelt het aan in je mond?
Misschien zei je moeder het vroeger al tegen je: “goed kauwen”. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Het kauwen van je voeding heeft verschillende voordelen. Hoewel we er nog geen onderzoek over konden vinden, denken we wel dat met de komst van fast-food, televisie en sinds een aantal jaren ook mobiel internetmensen minder goed zijn gaan kauwen. Kijk maar eens naar jezelf. Hoe vaak eet jij, terwijl je de updates van Facebook doorscrollt? En kauw je dan daadwerkelijk je voeding?
Waarom is het zo belangrijk om je eten goed te kauwen?
Het Institute of Food Technologists deed in 2013 onderzoek naar het effect van kauwen op voedsel. Als ‘testvoeding’ gebruikte men amandelen. Bij de participanten die langer op de amandelen kauwden, waren de partikelen kleiner en werden ze beter en sneller opgenomen door het lichaam. Bij hen die minder kauwden, gingen de grotere partikelen sneller door het lichaam terwijl ze bepaalde bacteriën en schimmels aanwakkerden. Het gevolg is dat er zich een soort Franse kaas vormt... Not a pretty sight.
Wanneer je je voedsel beter kauwt, worden grote stukken voedsel kleiner. Hierdoor zijn ze makkelijker verteerbaar. Het verteren van voedsel vraagt veel energie van je lichaam, zeker als het gevraagd wordt om onvoldoende gekauwd voedsel te verwerken. Kleinere stukje voedsel maken het makkelijker om de nutriënten die er in zitten op te nemen.
Wist je ook dat beter kauwen ook nog eens beter is voor je tanden? De botten die je gebit ‘bijeenhouden’ worden door het kauwen getraind. Crosstraining all-over dus, als je goed kauwt. Ook is het slijm dat je produceert tijdens het kauwen belangrijk. Het helpt je mond te reinigen van de etensresten en zorgt dat er minder bacteriën hun gang kunnen gaan, minder tandplak en uiteindelijk dus minder gaatjes vormen.
Geplaatst op 13 november 2016 door lovefitfood