Katsudon

Het belangrijkste woord voor de reiziger naar Japan is niet Konnichiwa of Arigato maar Omakase. Als je van eten houdt tenminste. Het begint er al mee dat ze in Japan geen Engels spreken. Echt niet. Dus lijkt het handig dat restaurants plastic voedsel hebben uitgestald om aan te kunnen wijzen, maar dat zijn niet altijd de plekken waar je wilt eten.De beste restaurants hebben namelijk helemaal geen plastic spul. Sterker nog, die doen hun uiterste best om er van buiten vooral níet uit te zien als een eetgelegenheid. Een potdichte gevel, geen ramen met zicht op etende mensen, geen menukaart bij de deur. Hooguit wat Japanse karakters op twee lapjes stof boven de ingang.
De waaghals die toch de schuifdeur open duwt, treft negen van de tien keer een bar met daarachter een verschrikte chefkok. Oei, Westerlingen, zie je hem denken, altijd gedoe. Die vinden alles maar eng, zoals vis die nog spartelt op je bord, terwijl dat nota bene het bewijs is van ultieme versheid. Nee, tegen toeristen bromt hij het liefst ‘Only Japanese menu’ in het enige Engels dat hij machtig is, dan druipen ze vanzelf af.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 16 maart 2021 door KokenmetKarin