Even checken: heb je wel eens iets met kastanjes gemaakt? Of überhaupt ooit gegeten? Grote kans dat je antwoord ‘nee’ is. Terwijl op zo’n beetje iedere hoek van de straat een kastanjeboom staat! Oké, toegegeven: dat zijn dan ook geen eetbare kastanjes, maar toch! Hoogste tijd dat de kastanje wat meer aandacht krijgt. De smaak is namelijk heerlijk: heel vol, romig en nootachtig. Maak er bijvoorbeeld eens dit verrukkelijke recept mee: kastanjebonbons! Ik pofte de kastanjes in de oven en pureerde de zachte noot met zoete kokossuiker en vanille. Dit mengsel rolde ik tot bolletjes die ik vervolgens doopte in warme pure chocolade. Even laten opstijven en je hebt mega originele bonbonnetjes met een hele bijzondere smaak. Knapperig van buiten, zoet van binnen.
First things first: je kunt niet alle kastanjes zomaar eten. Aan die immense kastanjebomen in het park groeien (helaas, helaas) wilde paardenkastanjes. Die zijn een beetje puntig, bitter en bovendien giftig. Lekker laten liggen, dus. De kastanjes die je wél kunt eten, zijn de tamme kastanjes. Die zijn zacht en nootachtig. Tamme kastanjes groeien ook in Nederland, maar lang niet overal. Speel je liever op safe, haal je tamme kastanjes dan gewoon in een winkel. Ik haal ze bijvoorbeeld bij een Turkse winkel. Sommige speciaalzaken of marktkramen hebben ze ook af en toe. Ook in supermarkten spot je in de herfst zo nu en dan een bakje kastanjes. Oh, en in Zuid-Europa worden gepofte tamme kastanjes vaak op straat verkocht als snack. Daar heb je ze misschien al eens geproefd (of geroken).
Lees verder op www.beaufood.nl
Geplaatst op 10 november 2022 door beaufood