Italiaanse vis uit de oven

De herfst, dat weten veel mensen niet, is bij uitstek visseizoen. In het voorjaar zijn visjes vaak armetierig omdat het paaiseizoen is en seks en voortplanting, dat hoef ik u niet uit te leggen, kosten nu eenmaal een hoop energie. En dan hopen we maar dat de vissen er ook nog een beetje lol in hebben. Nee, dan het najaar. Dat is voor veel vissoorten de beste tijd, na een vrolijke zomer waarin ze zich lekker hebben volgegeten. Ideaal om ze dan te verschalken.

In een ideale wereld dan, want hoewel we pal naast de Noordzee wonen, zijn wij nog altijd geen ronduit visminnend volkje. Wij eten nog niet eens 5 kilo per persoon per jaar, terwijl bijvoorbeeld de Spanjaarden het negenvoudige wegsmikkelen. De Portugezen zijn helemaal niet te houden, die verstouwen bijna zestig kilo vis de man. Er valt dus nog een wereld te winnen. Ook al lijkt het beeld vrij stationair, een kleine verschuiving is er wel: vorig jaar aten we ietsje minder diepvriesvis en ietsje meer verse vis. Als vis meteen na het vangen goed is ingevroren, is daar natuurlijk niks mis mee, maar alleen al vanuit praktisch oogpunt ben ik voorstander van verse vis. Die is namelijk veel sneller gaar.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 19 maart 2021 door KokenmetKarin