Is stress een dikmaker?

Je hebt twee soorten mensen als het gaat om stress-eten. De één krijgt bij stress geen hap door de keel. De andere groep verlangt juist dan naar wat lekkers om het gevoel weg te eten.

Stress heeft blijkbaar een grote invloed op je voedingskeuzes en wordt dan ook gezien als een verklaring voor overgewicht. Hoe dit precies zit lees je in dit artikel.

Wat is stress?

Stress is een gevoel van spanning die je in staat van paraatheid brengt. Dit helpt je om bijvoorbeeld voor een examen te kunnen presteren. Wanneer je tijdelijk blootgesteld wordt aan stress kan dat dus nuttig zijn [1].

Maar stress wordt ook als een probleem gezien wanneer het continu in lichaam aanwezig blijft en je niet meer voldoende ontspant. In dit geval spreek je van chronische stress.

Chronische stress is slecht voor de gezondheid, maar heeft ook invloed op de eetlust [1].

Stress kan zorgen voor snacktrek

Bij ongeveer de helft van de mensen zorgt stress ervoor dat ze minder trek krijgen in iets lekkers. Toch vermindert niet bij iedereen de eetlust. Ongeveer 50-60% van de mensen is namelijk geneigd om bij stress meer te gaan eten. Dit wordt ook wel stress-eten of emotioneel eten genoemd [1][2].

Wat hier precies de verklaringen voor zijn is onbekend. Hoogleraar Van Strien, die veel onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp, legt in het volgende interview uit dat stress-eten waarschijnlijk vooral aangeleerd gedrag is [2]. Je kunt bijvoorbeeld in de jeugd hebben geleerd om jezelf te troosten met eten als je je verdrietig of gestrest voelt.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 18 maart 2024 door fitnl