Spierpijn: goed of juist niet?

Je kent het vast: je hebt getraind, gaat slapen en wordt de volgende ochtend stijf en met een pijnlijk gevoel in je lijf wakker. Spierpijn… Maar wat is spierpijn eigenlijk, is spierpijn goed of juist niet, waardoor wordt het veroorzaakt en belangrijker nog: hoe voorkom je het? FitGirl zocht het voor je uit en zette de feiten op een rij.

Wat is spierpijn?

Spierpijn ontstaat meestal als je nieuwe activiteiten verricht, waarbij je spieren zich op een andere manier moeten inspannen. Er komen microscopisch kleine scheurtjes in het bindweefsel van je spieren, waarna een ontstekingsreactie volgt. Het resultaat: je zenuwen zijn tijdelijke gevoeliger en je ervaart meer pijn. Spierpijn treedt vaak zo’n 6 tot 8 uur na de inspanning op en is na ongeveer 48 uur op z’n ergst. Hoe lang het blijft, verschilt van persoon tot persoon. Factoren die hierbij een rol spelen zijn de intensiteit van de training, je trainingsniveau (ben je beginner of gevorderd) en genetische aanleg.

Spierpijn = progressie?

Het gekke bij spierpijn is dat het aan de ene kant vervelend is, maar aan de andere kant een goed gevoel geeft. Veel mensen denken dat spierpijn betekent dat ze vooruitgang boeken. Daarom gooien ze hun schema na een paar weken om. Hun lichaam moet zich een nieuwe routine aanwennen, ze krijgen spierpijn en zijn ervan overtuigd dat dit op progressie wijst. Om kort te zijn: dat klopt niet. Je boekt vooruitgang als je sterker wordt en oefeningen beter kunt uitvoeren. Spierpijn staat niet voor progressie. Sterker nog: het kan je vooruitgang in de weg zitten, want je hebt tijdelijk minder kracht, het beperkt je bewegingen en je went je al snel verkeerde technieken aan omdat je pijn wilt vermijden.

Hoe kun je spierpijn voorkomen?

Je kunt de kans op spierpijn verminderen door:

  • Vaker te trainen
  • Bewegingen veelvuldig te herhalen
  • Lichte inspanningen die goed voor de doorbloeding zijn
  • Massages die de doorbloeding stimuleren
  • Een warm bad