Quinoa is oorspronkelijk een Zuid-Amerikaanse plant. Wat je op je bord vindt, zijn de zaden van die quinoaplant.
Vaak hoor je dat het een graansoort is. Officieel valt het echter niet onder de granen omdat het dus een plant is. We gebruiken het wel al eeuwenlang om bijvoorbeeld brood van te bakken of pap van te maken. Vandaar de verwarring waarschijnlijk.
Daarnaast wordt het op vele andere manieren verwerkt in levensmiddelen. De zaden kunnen gebruikt worden als rijst, worden geroosterd of gefermenteerd tot een drank. Tevens kan het gebruikt worden om olie uit te persen of om glutenvrije producten te produceren.
Voedingswaardes per 100 gram quinoa (ongekookt):
Calorieƫn: | 354 |
Eiwitten: | 14,1 gram |
Koolhydraten: | 57,2 gram |
Vet: | 6,1 gram |
Waarvan verzadigd: | 0,78 gram |
Vezels: | 7 gram |
IJzer: | 4,5 milligram |
Kalium: | 563 milligram |
Calcium: | 47 milligram |
Magnesium: | 197 milligram |
Uit de bovenstaande tabel valt de voedingswaarde van quinoazaden af te lezen. Deze plant is behoorlijk eiwitrijk [2,3]. Verder bevat het alle essentiƫle aminozuren.
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 10 december 2019 door fitnl