Helpt korter in bed liggen om beter te slapen? Het gaat misschien tegen je verwachting in, maar wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat deze methode veruit het beste werkt tegen slapeloosheid.
Een meta-analyse van Maurer et al. uit 2021 laat namelijk zien dat hiermee de ernst van slapeloosheid sterk vermindert. Ook vielen de proefpersonen sneller in slaap en lagen ze minder lang wakker wanneer ze juist korter in bed lagen [1].
Het mooie is dat deze simpele methode net zo goed werkt als een volledige cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid. Daarvan is bekend dat deze werkt bij 75 tot 80 procent van de mensen [1]. Veelbelovend.
Net zoals je honger krijgt als je lang niet gegeten hebt, zo neemt de slaperigheid toe als je korter in bed ligt. Dat is een lichamelijk proces en dat noemen we slaapdruk. Door de kortere bedtijden leer je het lijf met deze methode weer op het juiste moment in slaap te vallen en beter door te slapen. Je gaat daarbij op zoek naar de bedtijden die passen bij jouw lichaam.
Volg hierbij de volgende stappen:
Lees verder op www.fit.nl
Geplaatst op 29 december 2022 door fitnl